ФТН и Mitsubishi Electric потписали уговор о дугрочној пословно-техничкој сарадњи

Факултет техничких наука и Mitsubishi Electric Europe B.V., Ratingen, Немачка, потписали су Уговор о дугорочној пословно-техничкој сарадњи.

Уговор који је потписан између ФТН-а и ове истакнуте компаније дефинише заједничку сарадњу на развоју паметних фабрика у домену Индустрије 4.0. Mitsubishi Electric препознао је ФТН као стратешког партнера у Европи за развој и примену e-F@ctroy концепта и Edge Computing решења заснованих на вештачкој интелигенцији.

“На основу овог партнерства европске компаније добиће потребну подршку на пројектима развоја паметних решења за оптимизацију процеса, контролу квалитета и предиктивно одржавање производње.” - наводи проф. др Александар Рикаловић, са Департмана за индустријско инжењерство и менаџмент.

Као резултат досадашње сарадње компанија Mitsubishi Electric донирала је студентима ФТН-а лабораторијску опрему у виду десет дидактичких сетова а сваки сет има PLC (Programmable Logic Controllers), DC и AC мотор, сензоре положаја и Human-Machine Interface (HMI). Поред тога, укључен је и програмски пакет WSCAD за пројектовање електричних, електропнеуматских и електрохидрауличких шема.

Mitsubishi Electric је једна од водећих светских компанија у производњи и продаји електричне и електронске опреме која се користи у енергетским и електричним системима, индустријској аутоматизацији, информационим и комуникационим системима, електронским уређајима и кућним апаратима.